Ya llega la primera charla de las jornadas ZTB 2020

Gure elikaduraren sustraiak. Ekialde Hurbileko ehiztari-biltzaile eta lehen nekazarien elikagaiak

PONENTE: Amaia Arranz Otaegi

NBEk landareen osasunaren urtea izendatu du 2020. urtea. Hau bereziki lotuta dago abereen eta gure elikadurari. Horri helduta, Amaia Arranz Otaegui (Tolosa, 1987) arkeobotanikoak lehen elikagaien inguruko hitzaldia eskainiko du.


Amaia Arranz ezaguna egin zen orain arteko ogi zaharrenaren aztarnak aurkitu zituenean. Amerikako Arkeologia Institutuarentzat (AIA) bere eta bere taldearen aurkikutza 2018ko hamar garrantzitsuenetako bat izan zen. Ikusi AIAren Archaeology aldizkariaren artikulua.

Zereal motak Garia, garagarra, dilistak, ilarrak... Gaur egun ezingo genuen imajinatu gure elikadura landare horiek gabe. Gure dieta eta gastronomiaren oinarri dira. Baina, gurera soilik duela 7.000 urte inguru iritsi ziren, Ekialde Hurbileko Neolito garaiko gizarteen eskutik. Hitzaldia honetan gaur egun jaten ditugun elikagai nagusi horien historia kontatuko dugu, gizakiak lehendabizi ustiatu zituenetik, haien etxekotze eta hedapenera arte.

IDIOMA: Euskara
DÓNDE: Museo Laboratorium Bergara museoa y online

Cartel jornadas ZTB 2019 Jornadas de Ciencia y tecnología en Bergara, ZTB

Puedes ver más información sobre las jornadas Zientzia eta Teknologia Bergaran la web de ZTB: www.ztbergara.eus